Σας παρουσιάζουμε μια ολοκληρομένη προπόνηση με κύριο θέμα την αντεπίθεση. Επεξήγηση ασκήσεων με βίντεο και animation film. Στόχοι: 1.     Αυτοματισμός του παιχνιδιού με μία επαφή. 2.     Αυτοματισμός της κοντρα επίθεσης και αλλαγή πλαυράς της επίθεσης. 3.     Βελτίοση της εκρικτικής δύναμης. Μέσα: 20 μπάλεσ, κώνοι,  3 είδη διακριτικά (6 ). Διάρκεια: 105 λεπτά.

 

Η ομάδα χάνει κι ο προπονητής αποφασίζει να αλλάξει δύο ποδοσφαιριστές για να αλλάξει το σύστημα του, και αν με αυτή του την κίνηση γυρίζει το παιχνίδι, αυτό δεν είναι μόνο με τύχη. Κατά κανόνα, ο κάθε προπονητής έχει την φιλοσοφία του, έχει κατασταλάξει σε ένα σύστημα και στο πώς θα ξεκινάει το κάθε παιχνίδι. Ένα σύστημα το οποίο γνωρίζει καλά, εμπιστεύεται και νιώθει άνετα με τον χειρισμό του. Το ίδιο και οι παίκτες του, που με την πάροδο του χρόνου ξέρουνε πλέον τι ζητά ο προπονητής από αυτούς και μπορούν να εκτελέσουν με άνεση τις εντολές του.

 

Το κορόϊδο

Μια άκρως παρεξηγημένη άσκηση η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις εκτελείται πλημμελέστατα. Οι περισσότεροι παίκτες δεν δίνουν την δέουσα προσοχή σε μια άσκηση από την οποία μόνο κερδισμένοι μπορούν βγούνε. Συνήθως παίζουμε το παιχνίδι αυτό με 4 εως 8 παικτες.

 

Ένας βασικός παράγοντας για τη δημιουργία επιτυχημένων επιθετικών ενεργειών είναι σίγουρα η αποτελεσματική δημιουργία χώρων στην επίθεση. Η ύπαρξη χώρου, τόσο σε συλλογικό, όσο και στο ατομικό παιχνίδι, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας της επιθετικής μας ενέργειας. Πέρα από τις συντονισμένες κινήσεις περισσότερων του ενός παικτών, η δημιουργία χώρου πρέπει να αποτελεί καθήκον κάθε παίκτη που, με τις κατάλληλες κινήσεις, θα τραβήξει την προσοχή της αντίπαλης άμυνας, ώστε να διευκολύνει την προώθηση συμπαίκτη του στον χώρο που ελευθερώνει με την κίνησή του.

 

  Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως στο ποδόσφαιρο, το 50% των τερμάτων σημειώνονται έμμεσα ή άμεσα από στημένες φάσεις, δηλαδή ελεύθερα χτυπήματα, κόρνερ και πλάγια. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου άσκοπο να προσπαθήσει ο προπονητής να αναδιοργανώσει πλήρως τη φάση αυτή του παιχνιδιού, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τα γκολ που δέχεται η ομάδα του από στημένες φάσεις.

 

Χαμένες ευκαιρίες... 
Πόσες φορές έχετε δει την ομάδα σας να ξεκινά μια επίθεση με έναν σέντερ φορ και ένα δεκάρι εναντίον μονάχα δύο αντιπάλων, χωρίς αποτέλεσμα;
Η ελλειπής κατανόηση του παιχνιδιού 2 εναντίον 2 μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σημείωσης τέρματος της ομάδας. Πολλές ομάδες μπορούν να έχουν άπειρες ευκαιρίες, δημιουργώντας καταστάσεις 2 εναντίον 2 και 1 εναντίον 1, όμως οι ευκαιρίες αυτές χάνονται, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν ασκηθεί στο βασικό σχηματισμό του 2 εναντίον 2 και στη συντονισμένη επίθεση, που θα τους επέτρεπε την ανάπτυξη πιο περίπλοκων σχηματισμών στην επίθεση. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η καλή κατανόηση του 2 εναντίον 2 για την εκμετάλευση των επιθετικών καταστάσεων.

 

 Πώς να αναλύσετε την απόδοση της ομάδας μέσω μιας λίστας στοχευμένων ερωτήσεων. Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο τεχνικός και η σημασία να έχει μια μέθοδο επικοινωνίας με την ομάδα.
Επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο τεχνικός. Η σημασία της κατάλληλης μεθόδου επικοινωνίας με την ομάδα.