Σουτ με μια επαφή Υπάρχουν παίκτες που τους βλέπουμε να σκοράρουνε σχεδόν σε κάθε αγώνα. Αυτό που διακρίνει την πλειονότητα αυτών είναι το σουτ με την πρώτη επαφή και η δυνατότητα να χώρο για τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονται για το σουτ.

 

Κερδίστε το παιχνίδι στο χώρο του Κέντρου. Όλοι εμείς οι προπονητές ονειρευόμαστε παίκτες του Κέντρου οι οποίοι σε κάθε παιχνίδι θα δημιουργούν ευκαιρίες και αναπτύσσουν το παιχνίδι με φαντασία. Κάντε την ομάδα σας πιο αποτελεσματική με 5 ασκήσεις, οι οποίες στοχεύουν στο: να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο με γρήγορες πάσες, και σε ενα παιχνίδι με μια επαφή. Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις, και ίσως θα δείτε στην ομάδα σας έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης και επίθεσης. Δείξτε τους μέσα από αυτές τις ασκήσεις πως να χρησιμοποιήσουν τον κενό χώρο, να αντιληφθούν τον ελάχιστο χρόνο που έχουν για μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, και να έχουν επίγνωση της πίεσης του χρόνου και των κινήσεων που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν.  

 

Οργάνωση: Στο μισό γήπεδο, ορίζουμε χώρο 50 x 30, όπως στο σχήμα. Ο χώρος που έχουμε οριοθετήσει, χωρίζεται σε δύο ζώνες.
Στην άσκηση συμμετέχουν 2 ομάδες από 5 παίκτες και 3 ουδέτεροι παίκτες που παίζουν στον άξονα.

 

Ο επιθετικός βρίσκεται με την πλάτη στο τέρμα. Ο επιθετικός δεν βλέπει τον τερματοφύλακα, ούτε τις θέσεις των αμυντικών. Έχει την ικανότητα να διαβάσει την κατάσταση χωρίς να βλέπει ώστε να μπορέσει να πάρει την σωστή απόφαση; Θα μπορέσει να κάνει κίνηση πίβοτ με την μπάλα ή να παίξει στον χώρο για κάποιον ή θα χάσει την κατοχή;

 

Δημιουργία  χώρου στην επίθεση Η δημιουργία χώρου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επιθετικής λειτουργίας. Σε κάθε πτυχή της επιθετικής φάσης, η ικανότητα δημιουργίας χώρου και η εκμετάλλευσή της είναι καθοριστικές για την έκβαση του αγώνα.

 

Οι τελευταίες τάσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο εστιάζουν στην άμυνα. Έτσι, είδαμε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002 / 2006 και στο EURO 2004 τα φαβορί να αποκλείονται σχετικά νωρίς και τις ομάδες με την πιο συμπαγή άμυνα να επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ως συνέπεια, πολλές ομάδες προσανατολίστηκαν σε ένα στυλ παιχνιδιού που επικεντρώνεται στην άμυνα, στην ασφάλεια και στην έλλειψη ρίσκου, αλλά που εκ των πραγμάτων είναι φτωχό σε θέαμα και συχνά φτωχό σε αποτελεσματικότητα. Είναι καιρός λοιπόν να αναπροσανατολιστούμε στην εκμάθηση μιας αποτελεσματικής επιθετικής τακτικής, ικανής να διαπεράσει μια συμπαγή άμυνα.

 

Προθέρμανση : Βελτίωση Φυσικής κατάστασης και τεχνικής σε εναλλασσόμενες ομάδες.
Οργάνωση και Λειτουργία :

Ορίζουμε στο γήπεδο τους χώρους όπου θα δουλέψουν τις ασκήσεις οι 5 εναλλασσόμενες ομάδες.
Ομάδα 1: Σουτ από τα 11 μέτρα.
Ομάδα 2: Παίζεται το 2 εναντίον 2, με δύο τέρματα σε κάθε γωνία της γραμμής που αντιστοιχεί σε κάθε ομάδα.
Ομάδα 3: Παίζεται το 3 εναντίον 1 με τον ένα παίκτη να προσπαθεί να κλέψει την μπάλα. Oι τρεις παίκτες παίζουν με μία μόνο επαφή.