Παίζοντας με την πλάτη στο τέρμα

turning_3

Ο επιθετικός βρίσκεται με την πλάτη στο τέρμα. Ο επιθετικός δεν βλέπει τον τερματοφύλακα, ούτε τις θέσεις των αμυντικών. Έχει την ικανότητα να διαβάσει την κατάσταση χωρίς να βλέπει ώστε να μπορέσει να πάρει την σωστή απόφαση; Θα μπορέσει να κάνει κίνηση πίβοτ με την μπάλα ή να παίξει στον χώρο για κάποιον ή θα χάσει την κατοχή;

Καίριο ρόλο στη διατήρηση της κατοχής παίζει η επικοινωνία με τους κοντινούς συμπαίκτες. Η κίνηση χωρίς μπάλα έχει, επίσης, καθοριστική σημασία, γιατί αυτή είναι που καθορίζει τις επιλογές που μπορεί να έχει ο παίκτης για να κάνει μεταβίβαση, αυτή είναι που ανοίγει ή κλείνει χώρους.

Την στιγμή που ο επιθετικός βρίσκεται με την πλάτη στο τέρμα έχει τις εξής επιλογές:

o   Να κάνει κίνηση πίβοτ με την μπάλα και να αντιμετωπίσει τον/τους αμυντικούς.

o   Να σπάσει την μπάλα και να παίξει το 1-2 με τον συμπαίκτη που του είχε δώσει την πάσα.

o   Να σπάσει την μπάλα στα πλάγια.

o    Να κάνει προσποίηση για να φύγει μόνος του με την μπάλα.

Ο Προπονητής Ποδοσφαίρου σας έχει ετοιμάσει μια σειρά ασκήσεων για να προετοιμάσετε τους παίκτες σας.

1) Άσκηση για γύρισμα με την μπάλα (κίνηση πίβοτ)

Οργάνωση:

Ορίζουμε χώρο 20 x 15. Σε κάθε γωνία τοποθετούμε κώνους για να σχηματίσουμε εστίες 2 μέτρων. Σχηματίζουμε επίσης άλλη μια εστία στην κάτω γραμμή. Στην κάτω γραμμή τοποθετούμε έναν παίκτη που τροφοδοτεί με πάσες. Στο κέντρο του τετραγώνου τοποθετούμε 2 παίκτες.

 

turning_1

 

Ο παίκτης Α επιτίθεται και ο παίκτης Β αμύνεται. Ο παίκτης Γ κάνει την πάσα και ο Α κινείται προς την μπάλα.

Εάν ο Α πάρει την μπάλα και παίξει προς τα πίσω και σημειώσει γκολ στις μικρές εστίες στις γωνίες της κάτω γραμμής, τότε πετυχαίνει έναν πόντο.

 

turning_2

Εάν ο Α μπορέσει να κάνει κίνηση πίβοτ με την μπάλα για να παίξει μπροστά και να πετύχει γκολ σε μία από τις δύο γωνιακές εστίες της πάνω γραμμής, τότε κερδίζει 2 βαθμούς.

 

turning_3

 

 

Εάν ο Α μπορέσει να κάνει κίνηση πίβοτ με την μπάλα και να βάλει γκολ στην κεντρική εστία της πάνω γραμμής, τότε κερδίζει 3 πόντους.

 

 

turning_4

 

2) Άσκηση για απλή υποδοχή και γύρισμα με την μπάλα

 

Οριοθετούμε ένα τετράγωνο, όπως στο σχήμα. Στην κάτω γραμμή τοποθετούμε ένα γκρουπ παικτών που θα τροφοδοτούν με πάσα τον παίκτη που βρίσκεται μέσα στο τετράγωνο.

 

turning_5

Ο παίκτης Α δίνει πάσα στον παίκτη Β που βρίσκεται μέσα στο τετράγωνο. Ο Β πρέπει να κάνει κίνηση πίβοτ και να ντριμπλάρει την μπάλα μέχρι την απέναντι γραμμή. Ο παίκτης που έδωσε την πάσα περνάει στο κέντρο και κάνει την ίδια κίνηση. Η άσκηση συνεχίζεται με τον  ίδιο τρόπο.

3)  Διπλό ένα - δύο με γύρισμα χωρίς την μπάλα.

Οριοθετούμε ένα τετράγωνο, όπως στο σχήμα. Στην κάτω γραμμή τοποθετούμε ένα γκρουπ παικτών που θα τροφοδοτούν με πάσα τον παίκτη 9 που βρίσκεται μέσα στο τετράγωνο.

 

turning_6

Ο παίκτης 9 που βρίσκεται με την πλάτη στο τέρμα μαρκάρεται από τον αμυντικό. Ο 9 κάνει κίνηση προς τα πίσω, αναγκάζοντας τον αμυντικό να τον ακολουθήσει. Ο παίκτης 6 που δίνει την πάσα παίζει το ένα - δύο με τον 9. Μετά ο 9 πρέπει να κάνει κίνηση πίβοτ χωρίς την μπάλα για να βρει την πάσα που του δίνει ο 6. Βρίσκεται έτσι με το πρόσωπο στο τέρμα και με ελεύθερο πεδίο, αφού ο 6 τον είχε ακολουθήσει στην κίνησή του.

4) )  Διπλό ένα - δύο με γύρισμα χωρίς την μπάλα σε κατάσταση 2 ν 2

Ίδια οργάνωση με την παραπάνω, μόνο που προσθέτουμε άλλον έναν αμυντικό που θα μαρκάρει τον 6, ώστε γίνει πιό δύσκολη η κάθετη πάσα για τον 6.  

 

5) Προσποίηση με κατέβασμα του ώμου

Είναι η κλασσική προσποίηση που μπορεί να κάνει ένας επιθετικός που έχει στην πλάτη του έναν αμυντικό.

Ο επιθετικός κάνει πλάγιο βήμα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θέλει να πάει, γέρνοντας τον ώμο του προς την φορά της κίνησής του και μετά γυρίζει το σώμα του προς την αντίθετη φορά, δηλαδή στην κατεύθυνση που θέλει να πάει.

 

Leave your comments

Guest
Τετάρτη, Σεπτέμβριος 20, 2017
0 characters
terms and condition.
  • No comments found