Σουτ με μια επαφή

Σουτ με μια επαφή

Υπάρχουν παίκτες που τους βλέπουμε να σκοράρουνε σχεδόν σε κάθε αγώνα. Αυτό που διακρίνει την πλειονότητα αυτών είναι το σουτ με την πρώτη επαφή και η δυνατότητα να χώρο για τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονται για το σουτ.

Δυνατοί και δυναμικοί παίκτες όπως οι Φαλκαο, Ιπραιμοβιτς, φαν Περσυ, Μαντσουκιτς, Γκομεζ για να ονομάσουμε λίγους. Έχουν την δυνατότητα να βρίσκουν δίχτυα με την μια, είτε με το αριστερό είτε με το δεξί πόδι, ή με κεφαλιά. Ακριβώς αυτό, η γρήγορη επιλογή της απόπειρας να πετύχουν γκολ με την πρώτη επαφή τους κάνει ξεχωριστούς. Ακόμα κινούνται πάρα πολύ έξυπνα χωρίς την μπάλα, είτε μέσα στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή, είτε γύρω από αυτήν. Όλα αυτά δεν είναι όμως μόνο ταλέντο, είναι και αποτέλεσμα σκληρής και καθημερινής προπόνησης. Κι όσο περισσότερο προπονούνται, τόσο πιο αποτελεσματικοί γίνονται.
Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για αυτούς τους παίκτες, ισχύει πολύ περισσότερο για τους παίκτες που προπονούμαι εμείς.  Για να προπονήσουμε αυτές τις επιδεξιότητές, μπορούμε να το κάνουμε με μόλις δύο παίκτες. Διότι αυτό που μετράει είναι το σουτ, το οποίο πρέπει να είναι στοχευόμενο σε μια γωνία, όπου είναι δύσκολο να αποκρούσει την μπάλα ο τερματοφύλακας.
Σας παραθέτουμε μια σειρά από ασκήσεις τις οποίες δημιουργήσαμε με το πρόγραμμα sport session planner,
Ακόμα μπορείτε να κατεβάσετε ένα εγχειρίδιο, το οποίο περιέχει μια σειρά από 30 διαφορετικές ασκήσεις για σουτ. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε εσάς και τους παίκτες σας, να γίνουνε τόσο καλοί όσο οι παίκτες που προαναφέραμε.

1η Άσκηση

Στήνουμε ένα γήπεδο 40 χ 30 μέτρα. και τοποθετούμε δύο ζώνες 10 μέτρα μπροστά από το κάθε τέρμα. Παίζουμε 3 εν 3. Στο κέντρο τοποθετούμε έναν O ουδέτερος παίκτης στηρίζει την ομάδα που έχει κατοχή της μπάλας. Στις επιθετικές ζώνες τοποθετούμε έναν επιθετικό οποίος είναι ο υποχρεωμένος να παίζει την μπάλα με τη μια. Ο συγκεκριμένος επιθετικός μπορεί να σουτάρει, να κάνει απόπειρα για να πετύχει γκολ, μόνο με μια επαφή, η να στρώσει τη μπάλα σε έναν επιθετικό συμπαίκτη του, ο οποίος βρίσκεται εκτός της ζώνης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως το γκολ θα μετρήσει μόνο όταν ο παίκτης σκοράρει με μια επαφή. Εάν θέλετε να δυσκολέψετε και την άσκηση, μπορείτε να κρεμάσετε μια εμφανή (κόκκινη) κορδέλα, περίπου ένα μέτρο μέσα από το δοκάρι, ώστε ο επιθετικός που θα σουτάρει να είναι υποχρεωμένος να στοχεύει σε μια γωνία.

 


2η Άσκηση
•    Χώρος : Προέκταση της μεγάλης περιοχής κατά το ίδιο πλάτος, και 2 εστίες με τερματοφύλακες
•    Στις 4 γωνίες του ορθογωνίου από 1 κώνος
•    2 ομάδες : Η Α αριστερά και η Β δεξιά
•    Μετά το σφύριγμα του προπονητή οι πρώτοι παίχτες από κάθε ομάδα ντριμπλάρουν γρήγορα και πασάρουν απέναντι στον συμπαίχτη τους
•    Ο συμπαίχτης που δέχεται την μπάλα κάνει πάσα χωρίς κοντρόλ στον ίδιο παίχτη και στην πορεία που κινείται, ώστε να βρει την μπάλα μπροστά του, και να τελειώσει την φάση με 2 επαφές
•    Μετά το σουτ ο κάθε παίχτης πηγαίνει απέναντι
•    Μετά από αρκετά σουτ αλλάζουμε φορά για να χρησιμοποιείται και το άλλο πόδι στο άλλο τέρμα
 

 

Τα σκίτσα δημιουργήθηκαν με το sportsessionplanner. Όπως βλέπετε, αν και "ζωγραφίσαμε" την άσκηση μόνο μια φορά, μπορούμε να την παρουσιάσουμε σε πολλές διαφορετικές κατόψεις, ώστε να γίνουμε πιο κατανοητοί.

Κατεβάστε εδώ το εγχειρίδιο για σουτ ( πρέπει να είστε συνδρομητής)

 

Leave your comments

Guest
Πέμπτη, Νοέμβριος 23, 2017
0 characters
terms and condition.

People in this conversation

Comments (2)