Ο προπονητής ποδοσφαίρου στην Βουλγαρία, Κυριάκος Γεωργίου παρουσιάζει μία προπόνηση με θέμα την μετάβαση. Στόχος της προπόνησης είναι ο αυτοματισμός του παιχνιδιού με μία επαφή, μετάβαση από την μία φάση στην άλλη και ο συντονισμός των δύο φάσεων.

 

Eνα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τέσσερις προπονητικές ενότητες Χάνουμε την μπάλα … αμυνόμαστε! Και όταν την κερδίσουμε επιτιθέμεθα ! Δεν ακούγεται ιδιαίτερα δύσκολο. Ξανά: Όταν χάνουμε την μπάλα, γυρίζουμε στην άμυνα και όταν την κερδίσουμε, βγαίνουμε γρήγορα στην επίθεση. Απλά πράγματα. Άλλωστε το τονίζουμε σε κάθε ομιλία στα αποδυτήρια πριν από κάθε αγώνα. Αρκεί ;;; Οι Εγγλέζοι, Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο: Transition(Στα ελληνικά: Μετάβαση)

 

Σας παρουσιάζουμε έναν αριθμό ασκήσεων για την κατοχή της μπάλας και το transition (τη μετάβαση). Μία ομάδα που γνωρίζει ότι μπορεί να κάνει μια καλή μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα έχει την ικανότητα μόλις επανακτήσει την μπάλα να εκδηλώσει επίθεση με περισσότερες ποδοσφαιριστές απ ότι οι περισσότερες ομάδες. Και αυτό διότι οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν ότι μόλις απολέσουν  την κατοχή της μπάλας θα έχουνε μια καλή και οργανωμένη μετάβαση στην άμυνα.

 

Προπονώντας την μετάβαση

Το ποδόσφαιρο αποτελείται από 2 φάσεις: την επιθετική φάση, ή φάση κατοχής και την αμυντική φάση, όπου η κατοχή έχει περάσει στην αντίπαλη ομάδα. Ως μετάβαση ορίζουμε το πέρασμα από την μία φάση στην άλλη. Στην αρνητική μετάβαση (από την επίθεση στην άμυνα), η ομάδα που χάνει την κατοχή καλείται να αναπτύξει αμυντική ισορροπία, ενώ στη θετική μετάβαση (από την άμυνα στην επίθεση), η ομάδα που ανακτά την κατοχή καλείται να χτίσει την επίθεση.