Επιλέγοντας ομάδα

teams

Ο προπονητής τής πρώτης ομάδας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο μέσα στην ομάδα. Ορίζει την πορεία, που σημαίνει ότι έχει τη φιλοσοφία που ταιριάζει με το όραμα της διοίκησης και έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη των ομάδων, αλλά, και συγκεκριμένων παικτών. Όταν ένας προπονητής έχει κερδίσει το σεβασμό των ποδοσφαιριστών του, αυτοί έχουν εμπιστοσύνη στις διάφορες κινήσεις και αποφάσεις του.

Μπορούν πλέον εύκολα να καθοδηγηθούν και να πιστέψουν στο κίνητρο που τους δίνει ο προπονητής. Μπορούν να υποκινηθούν πλέον σε ένα πιο αποφασιστικό παιχνίδι. Έτσι κάθε σοβαρό σωματείο ή παράγοντας που έχει επίγνωση το τι σημαίνει για το σωματείο του καλός προπονητής, θα προσπαθήσει να προσλάβει τον πιο ιδανικό κατά τη δική του άποψη.
Από την άλλη πλευρά όμως και ο προπονητής πρέπει να καθορίσει τις δικές του προτεραιότητες. Ξέρει ότι μια συνεργασία μπορεί να είναι επιτυχής μόνον όταν, πριν ξεκινήσει, έχουν συμφωνηθεί τα απαραίτητα και από τις δύο πλευρές.
Ένας άγραφος ηθικός κώδικας θα πρέπει να σας προτρέψει να ελέγξετε εάν ο προηγούμενος προπονητής έχει εξοφληθεί και αν δεν έχει ανακοινωθεί η απόλυσή του να περιμένετε να ξεκινήσετε συζήτηση με την ομάδα, έως ότου ανακοινωθεί επίσημα ο τερματισμός της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Έτσι, προτού ξεκινήσει και η συζήτηση με τους παράγοντες της ομάδας, καλό είναι ο κάθε προπονητής να ξέρει ποιες είναι οι δικές του κόκκινες γραμμές.
Γράψτε μια λίστα με τις δικές σας προτεραιότητες.
Εμείς, στον «Προπονητή Ποδοσφαίρου», θα σας δώσουμε μια γραμμή που μπορεί να σας βοηθήσει, γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες τού κάθε προπονητή είναι διαφορετικές. Παρακάτω σας δίνουμε ένα παράδειγμα το οποίο, φυσικά, για τον κάθε προπονητή μπορεί να είναι μεταβλητό. Εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε π.χ. σε ποια κατηγορία θα τοποθετήσετε την οικονομική πρόταση της ομάδας και να την αντισταθμίσετε ανάλογα με τις αποστάσεις που πρέπει να διανύετε καθημερινά, πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσετε στην ομάδα, αλλά και πόσο καιρό έχετε να εργαστείτε κ.ά.

Δημιουργήστε τρεις κατηγορίες προτεραιοτήτων.
Στην πρώτη κατηγορία τοποθετείστε τα δεδομένα που δεν μπορούν να αλλάξουν, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Όπως:
•    τη δομή τής ομάδας
•    την υποδομή τής ομάδας (εγκαταστάσεις, γήπεδα, αποδυτήρια)
•    τη διοίκηση
•    τα οικονομικά της ομάδας
•    Ακόμα, πρέπει να προσέξετε τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα και εάν οι ώρες απασχόλησης στην ομάδα μπορούν να ταιριάζουν με πιθανή άλλη επαγγελματική σας δραστηριότητα.
Στην δεύτερη κατηγορία τοποθετήστε τα δεδομένα τα οποία μπορείτε να αποδεχτείτε, αλλά μπορούν στη συνέχεια να καλυτερέψουν. Ακόμα, τοποθετήστε υπαρκτά προβλήματα της ομάδας τα οποία μπορείτε να λύσετε άμεσα ή μεσοπρόθεσμα.
•    Το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Την ποιότητα των ποδοσφαιριστών και οπωσδήποτε την προοπτική αυτών.
•    Την εμφάνιση της ομάδος στο σύνολό της όπως: παρουσία στο γήπεδο, το κλίμα στα αποδυτήρια.
•    Τα άτομα που περιστοιχίζουν την ομάδα και είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία, όπως ο έφορος, ο ταμίας, ο γενικός αρχηγός, ο ιατρός κ.λ.π.
•    Σε πολλές περιπτώσεις θα σας υποδείξουν άμεσους συνεργάτες στους οποίους θα πρέπει να έχετε τυφλή εμπιστοσύνη, όπως βοηθός, γυμναστής, μασέρ, οι οποίοι πολύ πιθανό να είναι εδώ και πολλά χρόνια στην ομάδα.
•    Την ύπαρξη ή μη υποδομών και ειδικά της δεύτερης ομάδας, των εφήβων.
Στην τρίτη κατηγορία τοποθετούμε θέματα που μπορεί να είναι χαμηλότερης προτεραιότητας, αλλά εξ ίσου σημαντικά.
•    Βοηθήματα στην προπόνηση
•    εξοπλισμός και ρουχισμός της ομάδος
•    ύπαρξη ή αλλαγή γυμναστηρίου
•    εξοπλισμός τών αποδυτηρίων
•    ύπαρξη ειδικού δωματίου για προβολή DVD
•    ώρες προπόνησης

Τι πρέπει να ζητά μια ομάδα η οποία σέβεται την ιστορία της και τον κόσμο που τη στηρίζει.
Εκτός από το απαραίτητο δίπλωμα, οι σωστές ομάδες θα ζητήσουν σχέδιο και οργάνωση. Οι άνθρωποι της ομάδας πρέπει να διακρίνουν την ικανότητα να ηγηθείτε αυτής, καθώς και τη θέλησή σας να επιτύχει η ομάδα τούς στόχους της. Η εμπειρία ως παίκτης ή ως προπονητής στην κατηγορία ίσως παίξουν κάποιο ρόλο. Στις μέρες μας θα μετρήσει και πόσο πρόθυμος είστε να δουλέψετε με νέους σε ηλικία παίκτες, το χρόνο που είστε έτοιμος να θυσιάζετε για την ομάδα και το όραμα που έχετε για την προπονητική σας καριέρα.

Leave your comments

Guest
Σάββατο, Νοέμβριος 25, 2017
0 characters
terms and condition.
  • No comments found