Χατζάρας, Βούζας, Μανίκας, Κάβουρας

Ο προπονητής του Αιγάλεω,

Γιώργος Χατζάρας,

Image

ο προπονητής του Χαϊδαρίου

Βασίλης Βούζας,

Image

ο προπονητής του Εθνικού Αστέρα,

Αντώνης Μανίκας

Image

ο προπονητής,

Δήμος Κάβουρας

απάντησαν στον Χρήστο Παπαθεοφάνους.-Ποιες είναι οι αρχές που έχετε ως προπονητής;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Η αρχή που έχω είναι να αμύνεται καλά η ομάδα προκειμένου να έχει καλή επίθεση και όταν επιτίθεται να το κάνει έχοντας ασφαλή άμυνα.
ΒΟΥΖΑΣ: Έχω τρεις αρχές. 1η αρχή: Μέσω της εργατικότητας έρχονται τα αποτελέσματα. 2η αρχή: Ισορροπία σχέσεων μεταξύ προπονητή, παικτών και διοίκησης. 3η αρχή: Συνεχώς μαθαίνω και αποκτώ εμπειρίες.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Πιστεύω ότι πρέπει ο προπονητής να προσαρμόζεται στο υλικό που έχει. Είναι λάθος να φτιάχνει αμυντική ομάδα με επιθετικούς παίκτες και το αντίθετο. Ακόμα πρέπει να δημιουργεί ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Οι αρχές που έχω είναι αγωνιστική πειθαρχία και καλό κλίμα στα αποδυτήρια το οποίο μεταφέρεται στο γήπεδο. Βάση για μένα είναι η ψυχολογία η οποία είναι συνυφασμένη με τη φυσική κατάσταση. Επί πρόσθετα έχω επιθετικούς προσανατολισμούς.

-Ως προπονητής έχετε τις ίδιες απόψεις για το ποδόσφαιρο που είχατε ως παίκτης;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Όχι. Άλλο προπονητής και άλλο παίκτης. Εγώ είμαι θιασώτης της ζώνης την οποία παίζω σε όλες τις τις μορφές από το 1992. 4-4-2, φλατ, διαμάντι, 4-3-3 με ένα ή δύο αμυντικά χαφ.
ΒΟΥΖΑΣ: Όχι. Έχω εμπλουτίσει τις γνώσεις μου. Δυστυχώς ως ποδοσφαιριστής δεν είχα δεχτεί τα ερεθίσματα που μπορώ να περάσω τώρα στους παίκτες μου. Οι προπονητές δεν μας έμαθαν τίποτα. Στηρίζονταν μόνο στο ταλέντο και δεν δούλευαν στον τομέα της τακτικής όπως τώρα.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Όχι, διαφοροποίούνται τα πράγματα. Ο προπονητής κοιτάει το σύνολο και να περνάει μηνύματα ομαδικότητας, ενώ ο παίκτης κοιτάει το «εγώ» του.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Οι απόψεις έχουν να κάνουν με τα βιώματα που έχει ο καθένας όταν ήταν παίκτης. Επειδή αγωνιζόμουν στη θέση του επιθετικού μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Γενικά πολλά πράγματα έχουν μείνει κοινά παρά το γεγονός ότι έχουν επέλθει αλλαγές.

- Το σύστημα μιας ομάδας εξαρτάται από τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του ο προπονητής;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι να μπορεί η εκάστοτε ομάδα να παίζει τις προαναφερόμενες τακτικές.
ΒΟΥΖΑΣ: Ο προπονητής επιλέγει τους παίκτες για να μπορεί σύμφωνα με αυτούς να λειτουργήσει η ομάδα. Οι παίκτες δεν κάνουν το σύστημα.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Είναι συνυφασμένο το σύστημα με το έμψυχο δυναμικό. Τα συστήματα δίνουν κατευθύνσεις και οδηγούν σε πιο μοντέρνα φιλοσοφία.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Ανάλογα με το υπάρχον υλικό είναι και το σύστημα. Σύστημα σημαίνει να εκμεταλεύεσαι τις δυνατότητες και τις ικανότητες του ποδοσφαιριστή και ανάλογα με αυτές το σύστημα το οποίο αλλάζει από αγώνα σε αγώνα. Αυτό που επιδιώκω είναι να προσαρμόσω τον αντίπαλο στο δικό μου παιχνίδι.

-Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι τακτικές στο μέλλον;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Θα πρέπει να μπορεί η κάθε ομάδα να εναλλάσσει τις τακτικές χωρίς να χρειάζεται να κάνει αλλαγές π.χ. αν διαθέτει παίκτες που παίζουν δύο και τρεις θέσεις γιατί να τους κάνει αλλαγή;
ΒΟΥΖΑΣ: Το πληρέστερο σύστημα είναι το 4-4-2 στο οποίο πάνε να γίνουν παραλλαγές. Πιστεύω ότι θα γίνει 4-2-4. Στο μέλλον θα δώσουν βάση στο πως θα λειτουργήσει η ομάδα όταν θα χάνει τη μπάλα και πως όταν θα κερδίζει τη μπάλα.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Όλη η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου στηρίζεται στο ένας εναντίον ενός. Οδηγούμαστε στο να έχουμε ποδοσφαιριστές που αμύνονται και επιτίθενται καλά. Προσπαθούμε να βγάλουμε κρυφούς κυνηγούς και παίκτες πασπαρτού... Δυστυχώς οι ηγέτες έχουν εκλείψει.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα έχουν πάρει οριστική μορφή. Πρώτα αξιοποιείς την άμυνα και μετά την επίθεση. Οι επικρατέστερες τακτικές για το μέλλον είναι το 4-4-2 και το 4-3-3.

-Το αν μια ομάδα παίζει επιθετικά ή αμυντικά εξαρτάται από τη διάταξη των παικτών στον αγωνιστικό χώρο;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Δεν εξαρτάται από αυτό αλλά από την απάντηση που σας έδωσα στην πρώτη ερώτηση που μου κάνατε.
ΒΟΥΖΑΣ: Το να παίζεις επιθετικά προσδιορίζεται από το πόσοι παίκτες υπάρχουν μπροστά από τη μπάλα και πόσοι πίσω από αυτή.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Και αυτό παίζει ρόλο. Διαφορετική είναι η άμυνα με τέσσερις παίκτες και διαφορετική με πέντε. Όσο περισσότερα είναι τα άτομα στην άμυνα τόσο καλύτερη είναι η λειτουργία της.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Εξαρτάται από τις οδηγίες που δίνεις σε μία ομάδα και από το πως θα τις αξιοποιήσει ο παίκτης, οπότε επιλέγεις αν θα παίξεις επιθετικά ή αμυντικά.

-Ποια άμυνα προτιμάτε να παίζει η ομάδα σας, ζώνη ή μαν του μαν;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει πλέον μαν του μαν στο ποδόσφαιρο. Η ζώνη είναι το καλύτερο μαν του μαν.
ΒΟΥΖΑΣ: Προτιμώ ζώνη. Το μαν του μαν έχει πεθάνει. Μόνο στην Ελλάδα το παίζουν.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Προτιμώ ζώνη γιατί κατανέμονται καλύτερα οι δυνάμεις. Πάντα όμως εξαρτάται από το υλικό. Πλέον όλα οδεύουν στην άμυνα χώρου.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ; Μόνο ζώνη γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας. Αμύνονται όλοι οι παίκτες οι οποίοι κάνουν πολλές και μικρές διαδρομές, υπάρχει αλληλοκάλυψη και ο αντίπαλος έχει λίγους χώρους.

-Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε την κατάλληλη ψυχολογία των παικτών σας;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Ψυχολογία σημαίνει να είναι ο ποδοσφαιριστής έτοιμος σωματικά και ψυχολογικά διότι τότε είναι σε τέλεια ψυχοσύνθεση. Επιπλέον προσπαθώ να τον κάνω να καταλάβει ότι του έχω εμπιστοσύνη ακόμα και όταν δεν είναι καλά.
ΒΟΥΖΑΣ: Μέσα από την προπόνηση τους κάνω να νιώθουν έξυπνοι και έντονα προπονημένοι, ενώ με στρατηγική τους κανω να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Επιπλέον με οργάνωση τους μαθαίνω να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο ποδοσφαιριστής είναι επαγγελματίας. Συγκεκριμένα έχει κάνει επάγγελμα το χόμπι του. Μπορείς να του πάρεις πράγματα μέσω κινήτρων,συντροφικότητας και αντικειμενικότητας.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Δύσκολο κομμάτι είναι η ψυχολογία. Πρέπει να μπορέσεις να βρεις τον τρόπο να φερθείς στον κάθε ποδοσφαιριστή. Χρειάζεται να έχεις επιρροή στην ομάδα και να υπάρχει καλή σχέση για τους ρόλους μέσα στον αγωνιστικό χώρο καθώς και αλληλοσεβασμός.

-Σε περίπτωση που έχετε απείθαρχους παίκτες πώς φέρεστε;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα.Αν π.χ. το πρόβλημα είναι αγωνιστικό προσπαθώ να τον βάλω στο καλούπι της ομάδας.
ΒΟΥΖΑΣ: Ποτέ δεν είχα απείθαρχους παίκτες διότι τους κάνω να καταλάβουν τους ρόλους τους.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Τους αγωνιστικά απείθαρχους τους φέρνω στο καλούπι της ομάδας. Τους απείθαρχους στο χαρακτήρα τους βγάζω συνήθως εκτός ομάδας διότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αγωνιστική απειθαρχία η οποία εν συνεχεία γίνεται συνολικό πρόβλημα.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Απαιτείται να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για να τους φέρεις εκεί που θέλεις. Χρησιμοποιώ διάλογο ή τιμωρία, αλλά όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα. Αν περάσεις ομαδικό πνεύμα και υπάρχει αλληλοεκτίμηση πετυχαίνεις σχεδόν 100%.

-Αν η ομάδα που προπονείτε ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες τι κάνετε για να ξεπεραστούν;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Σε αυτή την περίπτωση πάντα ψάχνω την αιτία. Αν ψάξεις την αιτία βρίσκεις λύση, διαφορετικά το πρόβλημα διαιωνίζεται.
ΒΟΥΖΑΣ: Προσπαθώ να βρω την αιτία και από που πηγάζει. Αν δεν τη βρω φεύγω.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Εκεί φαίνεται ο καλός καπετάνιος.Θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Βέβαια απαιτείται ο προπονητής να είναι προσωπικότητα αλλιώς ο σύλλογος θα υπολειτουργεί.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Είναι θέμα προσωπικότητας του τεχνικού. Αν οι παίκτες τον σέβονται τα διορθώνει. Βέβαια κάποια στοιχεία μπορεί να τα περάσει με επιρροή και διάλογο.

-Είναι ευρέως γνωστό ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο γρήγορο.Ποιες είναι οι τεχνικές που εφαρμόζετε για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών σας σε αυτόν τον τομέα;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο σύγχρονος ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει γρηγοράδα, τεχνική κατάρτιση και επικοινωνία. Αν τα έχει τότε κάνει για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αν όμως δεν διαθέτει ένα από αυτά τα στοιχεία δεν κάνει.
ΒΟΥΖΑΣ: Τους μαθαίνω να βελτιώσουν την ταχύτητα σκέψης. Ο ποδοσφαιριστής που διαθέτει ταχύτητα, σκέψη και οξυδέρκεια είναι προτιμότερος από έναν σπρίντερ...
ΜΑΝΙΚΑΣ:Δουλεύουμε σε πολύ μικρούς χώρους, σε συνθήκες πίεσης,φροντίζουμε να είναι ταυτόχρονα γρήγορα η σκέψη και το σώμα. Οι ασκήσεις συναρμογής βοηθούν στην εκγρήγορση του σώματος.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Το πιο σημαντικό είναι η ταχύτητα στη σκέψη. Αυτό που κάνω είναι παιχνίδια με μπάλα ή χωρίς τη μπάλα. Γενικά επιτυγχάνεται με ομαδική προσπάθεια διότι η ταχύτητα είναι ομαδικό ζήτημα.

-Πώς μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής να βελτιωθεί στον τομέα του σουτ;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Το σουτ ή το έχεις ή δεν το έχεις.
ΒΟΥΖΑΣ: Είναι απαραίτητο από τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο να μάθει να τοποθετεί σωστά το σώμα του, το τάιμινγκ και στη συνέχεια να κάνει ενδυνάμωση. Εννοείται ότι στην προπόνηση πρέπει να κάνει πολλά σουτ.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Ο σουτέρ γεννιέται. Αν έχει λίγο καλό σουτ βελτιώνεται, αλλιώς όχι. Οι ασκήσεις ταχυδύναμης βοηθούν στο να επέλθει βελτίωση.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Μπορεί να βελτιωθεί κάνοντας εξάσκηση στο σουτ αφού πρώτα δουλέψει σε θέματα ταχυδύναμης, φυσικής κατάστασης και τεχνικής (τοποθέτηση σώματος κλπ)

-Πώς δουλεύετε στις προπονήσεις τις στημένες φάσεις;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Με μια προπονητική μονάδα, δηλαδή αφιερώνω μια μέρα στις στημένες φάσεις.
ΒΟΥΖΑΣ: Αφιερώνω ένα κομμάτι της προπόνησης στις στημένες φάσεις.Δύο προπονήσεις την εβδομάδα τις αφιερώνω σε αυτό τον τομέα.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Σε επιμέρους κομμάτια μια μέρα πριν τον αγώνα για καλύτερο συντονισμό. Γενικά δουλεύω μία εβδομάδα στα φάουλ, μία στα κόρνερ κλπ και μία φορά το μήνα όλα μαζί.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Δουλεύω στη διάρκεια του διτέρματος όταν θέλω να δώσω έμφαση στις στημένες φάσεις. Διαφορετικά στο τέλος της προπόνησης κρατάω 12 ή 14 ποδοσφαιριστές προκειμένου να δουλέψουμε κάποιες κομπίνες...

-Ποια είναι η αγαπημένη σας άσκηση;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Δεν έχω μία αλλά αρκετές ασκήσεις, ιδίως αυτές που αφορούν τον τομέα της τακτικής.
ΒΟΥΖΑΣ: Αγωνιστικό τετράγωνο με παίκτες στόχους ή στηρίγματα που συμμετέχουν στο παιχνίδι χωρίς να μαρκάρονται κάτι που συμβάλλει στο να κάνουν σωστές πάσες.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Δουλεύω με δύο εστίες, τέσσερις εναντίον τεσσάρων με οκτώ στηρίγματα.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Η αγαπημένη μου άσκηση είναι το παιχνίδι επτά εναντίον πέντε σε άμυνα ζώνης η οποία αφορά τον τομέα της τακτικής.

-Χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας ηλεκτρονικό υπολογιστή και εν γένει τις νέες τεχνολογίες;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Χρησιμοποιώ ηλεκτρονικό υπολογιστή εδώ και τρία χρόνια. Αυτά που οι άλλοι τα θεωρούν τώρα πρωτοποριακά εμείς τα έχουμε χρόνια.
ΒΟΥΖΑΣ: Πολύ λίγο αν και θα έπρεπε περισσότερο γιατί είναι απαραίτητο.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Είμαι στη διαδικασία της εκμάθησης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώ ηλεκτρονικό υπολογιστή.

-Όταν ρωτήθηκε ο Φρανκ Ράικαρντ για το τι θα άλλαζε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτός απάντησε ότι θα άλλαζε τον κανονισμό του οφσάιντ. Συμφωνείτε ή θα αλλάζατε κάτι άλλο;

ΧΑΤΖΑΡΑΣ:Τίποτα δεν θα άλλαζα. Το ποδόσφαιρο έχει την ομορφιά του. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξουν νοοτροπία οι άνθρωποι που το διοικούν.
ΒΟΥΖΑΣ: Θα μεγάλωνα το γήπεδο ή θα μείωνα τον αριθμό των παικτών.
ΜΑΝΙΚΑΣ: Προκειμένου το ποδόσφαιρο να γίνει πιο παραγωγικό μπαίνουν νέοι κανονισμοί. Ενδεχομένως να άλλαζα ορισμένους από τους καινούργιους κανονισμούς οι οποίοι με έχουν ενοχλήσει.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Θα άλλαζα τη διαδικασία των πέναλτι στους νοκ άουτ αγώνες.

Leave your comments

Guest
Πέμπτη, Νοέμβριος 23, 2017
0 characters
terms and condition.
  • No comments found