ΠΑΡΑΣΧΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ, ΒΑΖΑΚΑΣ


 

Image

Ο συνεργάτης μας, Χρήστος Παπαθεοφάνους, συνάντησε τέσσερις έμπειρους και διακεκριμένους προπονητές, τον Γιώργο Παράσχο, τον Σούλη Παπαδόπουλο , τον Γιάννη Γκαϊτατζή και τον Γιώργο Βαζάκα, και τους έθεσε ορισμένες ερωτήσεις τεχνικού περιεχομένου

Ως προπονητής έχετε τις ίδιες απόψεις για το ποδόσφαιρο που είχατε ως παίκτης;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Όταν παίζεις ποδόσφαιρο δεν περνάει από το μυαλό σου ότι θα ασχοληθείς με την προπονητική. Στον τελευταίο χρόνο ή στα δύο τελευταία της καριέρας σου σκέφτεσαι ότι ίσως θα ασχοληθείς με συνέπεια να κρατάς σημειώσεις από τους τελευταίους προπονητές και να αφομοιώνεις κάποια πράγματα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τις ίδιες απόψεις. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ στην τακτική. Επίσης άλλη εικόνα είναι αυτή που έχεις από τον πάγκο.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Όχι, γιατί αλλιώς είναι να παίζεις και αλλιώς να βλέπεις τον αγώνα από τον πάγκο διότι εκεί μπορείς να δεις όλο το γήπεδο.
ΒΑΖΑΚΑΣ:Έχω εντελώς διαφορετικές απόψεις. Είναι μεγάλη η διαφορά στη φιλοσοφία μεταξύ παίκτη και προπονητή, διότι ο πρώτος κοιτάζει πρώτα τον εαυτό του ενώ ο δεύτερος δεν το κάνει αυτό.

-Ποιες είναι οι αρχές που έχετε ως προπονητής;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Για να πετύχει κάποιος προπονητής πρέπει να έχει λυμένο το οικονομικό του πρόβλημα διότι αν ο Έλληνας παράγοντας καταλάβει ότι ο τεχνικός έχει ανάγκη θα επεμβαίνει περισσότερο. Αν όμως δεν έχει ανάγκη τότε μπορεί να θέσει όρους και να δουλέψει απερίσπαστος.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι για να προχωρήσει μια ομάδα πρέπει να υπάρχει ιεραρχία. Είναι απαραίτητο ο προπονητής να κρατάει τις ισορροπίες και να είναι ταυτόχρονα παιδαγωγός και ψυχολόγος.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Έχω διαπιστώσει ότι κάθε δέκα χρόνια το ποδόσφαιρο αλλάζει δομή από άποψη τακτικής. Π.χ. κάποτε έπαιζαν πέντε επιθετικοί, ενώ τώρα ένας.
ΒΑΖΑΚΑΣ: 1η αρχή είναι η γνώση, 2η η καθημερινή ενημέρωση πάνω στο ποδόσφαιρο, 3η η μεταδοτικότητα, 4η η σκληρή δουλειά και 5η η πειθαρχία.

Image

-Πιστεύετε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας

ή από την φιλοσοφία και τους στόχους σας;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Εξαρτάται από το υλικό που διαθέτεις. Πρώτα βλέπεις τι παίκτες έχεις και μετά προσπαθείς να τους προσαρμόσεις στη φιλοσοφία σου.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα με τους παίκτες είναι και το σύστημα. Υπάρχουν όμως προπονητές που επιλέγουν ποδοσφαιριστές βάσει του συστήματος που έχουν στο μυαλό τους.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Εξαρτάται από τους παίκτες. Π.χ. μια αργή ομάδα δεν μπορεί να παίξει γρήγορα. Πέρα όμως από την ταχύτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεται η δύναμη και η φαντασία.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Τα συστήματα είναι συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο. Ο προπονητής πρέπει να περάσει τα μηνύματα που ανταποκρίνονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται και οι κατάλληλοι παίκτες.

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε την καλύτερη ψυχολογία των παικτών σας;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Απαιτείται πέρα από προπονητής να είσαι και άνθρωπος για να κερδίσεις τους ποδοσφαιριστές. Αν έχεις ένα από τα δύο απέτυχες. Βέβαια αν είσαι καλός τεχνικός σε καταλαβαίνουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ποδοσφαιριστής χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό. Αν κοινοποιήσεις τα προβλήματα του παίκτη π.χ. βγεις στην τηλεόραση και πεις τι γκολ έχασε ή τι γκολ δέχτηκε, τον χάνεις…
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Το Α και το Ω στο ποδόσφαιρο είναι η ψυχολογία. Στους παίκτες λέω να ξεχνούν τα προσωπικά τους προβλήματα, να παίζουν ήρεμα και να βλέπουν το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι, ως γιορτή.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Φροντίζω να μην κάνω στους παίκτες ό,τι ενοχλούσε εμένα όταν έπαιζα. Γενικά στηρίζω τον ποδοσφαιριστή μέχρι θανάτου.

Το ποδόσφαιρο πλέον έχει γίνει πιο γρήγορο εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιες είναι οι τεχνικές που εφαρμόζετε για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών σας σε αυτό τον τομέα;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Ο γρήγορος παίκτης γεννιέται, δεν γίνεται. Ο αργός δεν μπορεί να μεταβληθεί σε γρήγορο. Είναι οργανικό το θέμα. Όλα βελτιώνονται εκτός από την ταχύτητα. Ευχής έργον είναι ο γρήγορος να αποκτήσει γρήγορη σκέψη.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απαιτείται ο παίκτης να έχει γρήγορη σκέψη και αντίληψη. Επιπλέον πρέπει να έχει προσόντα και να δουλεύει αρκετά.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Ο γρήγορος ποδοσφαιριστής γεννιέται. Ο αργός βελτιώνεται κατά 10%. Η ταχύτητα βελτιώνεται με σκληρή προπόνηση. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι η έκρηξη του παίκτη φαίνεται στα είκοσι μέτρα.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Γρήγορο ποδόσφαιρο σημαίνει να παίζει ο παίκτης σε πρώτο χρόνο. Αυτό προσπαθώ να τους μάθω. Για να επιτευχθεί όμως χρειάζεται να διαθέτεις οξυδερκείς ποδοσφαιριστές.

Στη δουλειά σας χρησιμοποιείτε τις νέες τεχνολογίες π.χ. ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαδίκτυο κτλ;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Έχω ηλεκτρονικό υπολογιστή όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό. Γενικά ο προπονητής πρέπει να συγκεντρώνεται και να προσαρμόζεται στη δική του ομάδα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιώ. Δεν είναι καλό να έχεις κομπιούτερ για να λες ότι έχεις. Είναι χρήσιμο αλλά μην το παρακάνουμε.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Δεν χρησιμοποιώ. Πάντως όσον αφορά την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο δεν περνούν όλες οι ομάδες από εργομετρικό κέντρο το οποίο δείχνει από τι πάσχει ο οργανισμός κάθε αθλητή και τι βοηθήματα χρειάζεται.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Βεβαίως. Όλες τις αναλύσεις των αγώνων και των αντιπάλων τις κάνω μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Image

-Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο ποια νέα στοιχεία είδατε;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Δεν είδα κάτι καινούργιο. Ίσως να ήταν πολύ μέτριο λόγω του ότι πολλοί ποδοσφαιριστές ήταν κουρασμένοι από τον μεγάλο αριθμό αγώνων που έδωσαν με τους συλλόγους τους κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρότι σε κάθε διοργάνωση προκύπτουν νέα συστήματα, το συγκεκριμένο μουντιάλ δεν είχε πολλές διαφοροποιήσεις από το Eυρωπαϊκό του 2004.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Τίποτα καινούργιο δεν έφερε.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Διαπίστωσα ότι επέπλευσαν οι τακτικές. Η Ιταλία υπερείχε σε τακτική παρότι άλλες ομάδες έπαιξαν καλύτερα.

-Την επιτυχία της εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 πως την εισπράττετε…;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Ξαφνιάστηκα όπως όλο το διεθνές ποδόσφαιρο. Θα αργήσουμε να το ξαναζήσουμε. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής απέδειξε ότι έχει ψυχή. Επιπλέον έκανε λίγες επιθέσεις και εν γένει αφομοίωσε τον καταστροφικό ρόλο στο παιχνίδι.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεγάλη επιτυχία. Το θέμα είναι πως την εισπράττει όλη η Ελλάδα διότι στα καλά πανηγυρίζουμε και στα δύσκολα πυροβολούμε…
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Ήταν θετικό ότι πήγε ανέμελα, ότι πολλοί έλληνες παίκτες ήταν ξεκούραστοι γιατί δεν έπαιζαν στις ομάδες τους σε αντίθεση με τους ξένους.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Την εισπράττω θετικά. Το μήνυμα που πέρασε η Ελλάδα ήταν ότι ποδοσφαιριστές μη υψηλής εμβέλειας οι αν έχουν τσαμπουκά, ομαδικότητα και ενθουσιασμό μπορούν να πετύχουν.

Στην Ελλάδα γίνεται καλή δουλειά στον τομέα της υποδομής και της προώθησης των νέων ταλέντων;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Τα τελευταία χρόνια στις πιο πολλές ομάδες όπως π.χ. στον Ατρόμητο γίνεται καλή δουλειά. Το πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε πολύ πίσω λόγω νοοτροπίας. Θέλουμε νίκη κάθε μέρα κάτι που δεν είναι εφικτό.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Όχι γιατί όλα είναι πρόχειρα .Δεν εμπιστεύονται οι ελληνικές ομάδες τα φυτώρειά τους και απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι τους 18χρονους αντί να τους προωθούν στην πρώτη ομάδα τους δίνουν δανεικούς αλλού.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Όχι. Λείπουν οι χώροι υποδομής. Για παράδειγμα στον Πανιώνιο και στο Αιγάλεω, ομάδες στις οποίες έχω δουλέψει, δεν υπήρχε γήπεδο για προπόνηση. Πώς λοιπόν να γίνουν τμήματα υποδομής;

Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιώσει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Να βελτιωθεί στην τεχνική κατάρτιση διότι βλέπουμε παίκτες 18 και 19 ετών να μην ξέρουν τα βασικά.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μεγάλες δυνατότητες. Πρέπει όμως να διορθωθούν οι γύρω από το ποδόσφαιρο (προπονητές, παράγοντες) οι οποίοι θα διορθώσουν τους παίκτες.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Να μάθει να δουλεύει όπως π.χ. ο Γερμανός. Να έχει πειθαρχία, να μην είναι λιγόψυχος και να αγαπάει την προπόνηση και όχι την καφετέρια και το αυτοκίνητο.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Αδικούμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή γιατί σαν ταλέντο (εθνική ελπίδων) διακρίνεται. Όταν όμως πάει στην ανδρών εξαφανίζεται και γι’ αυτό φταίει ο τρόπος δουλειάς.

Ποιες ιδιότητες χρειάζεται ένας προπονητής που επιθυμεί να σταδιοδρομίσει στις επαγγελματικές κατηγορίες;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Χρειάζεται διαρκή ενημέρωση και να περάσει σταδιακά από όλες τις κατηγορίες. Δεν γίνεται από το δημοτικό να πάει κατευθείαν στο πανεπιστήμιο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειάζεται να έχει γνώσεις, να είναι ταυτόχρονα παιδαγωγός και ψυχολόγος, να έχει δημόσιες σχέσεις και έντονη προσωπικότητα.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Τίποτα δεν χρειάζεται .Στην Ελλάδα όλα είναι σκόρπια. Και ένας δάσκαλος μπορεί να γίνει προπονητής. Δεν χρειάζεται να παίξεις ποδόσφαιρο για να γίνεις προπονητής.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Αυτό που σε καθιερώνει είναι η γνώση. Χωρίς αυτή δεν κερδίζεις το σεβασμό των παικτών. Βέβαια δεν αρκεί μόνο η δουλειά. Χρειάζεται επίσης τύχη, δημόσιες σχέσεις, καλή διαφήμιση και επικοινωνιακή πολιτική.

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός προπονητής;

ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Αν δεν είναι αναίσθητος… και δεν έχει ψυχικά αποθέματα θα έχει πρόβλημα γιατί συνήθως αυτός την πληρώνει. Επί πρόσθετα έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να είναι δημοσιογραφικός για να προστατεύεται… και η άλλη να βρίσκεται μακριά από τους δημοσιογράφους, κάτι που σημαίνει ότι θα δέχεται τα πυρά…
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με εξαίρεση δύο ή τρεις ομάδες οι άλλες δεν διαθέτουν γήπεδα γεγονός που δυσκολεύει τη δουλειά του. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Τύπο είναι ζήτημα προσωπικότητας ή ανασφάλειας.
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ: Είναι δύσκολο να είναι κάποιος προπονητής στην Ελλάδα διότι δυστυχώς δεν κρίνεται από τη δουλειά του αλλά από τα αποτελέσματα κάτι που είναι ό,τι χειρότερο.
ΒΑΖΑΚΑΣ: Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε πάντα. Τον κυνηγάει το αποτέλεσμα το οποίο τον κάνει ανασφαλή.

Χρήστος Παπαθεοφάνους

Leave your comments

Guest
Πέμπτη, Νοέμβριος 23, 2017
0 characters
terms and condition.
  • No comments found