Νίκος Γκουλής, Πέτρος Ξανθόπουλος, Νίκος Πατσιαβούρας

O προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Πέτρος Ξανθόπουλος, ο  Νίκος Πατσιαβούρας και ο Νίκος Γκουλής συνομίλησαν με τον συνεργάτη μας Χρήστο Παπαθεοφάνους.

-Ποια είναι η φιλοσοφία πού έχετε ως προπονητής και πώς την μεταδίδετε στους παίκτες και στην ομάδα γενικότερα;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η φιλοσοφία μου είναι καλό ποδόσφαιρο μαζί με θέαμα. Φροντίζω να περνάω στους παίκτες να αντιματωπίζουν το ποδόσφαιρο με σοβαρότητα, να τα δίνουν όλα στις προπονήσεις και να ευχαριστιούνται στους αγώνες.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Ηρεμία πάνω από όλα και με καλό τρόπο γιατί είναι διαφορετικός ο χαρακτήρας του κάθε παίκτη. Μεγάλο ρόλο παίζει για μένα ο χαρακτήρας. Πρέπει να σκεφτείς πως θα αντιμετωπίσεις τον ποδοσφαιριστή, να βρεις το κουμπί του.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Επιθυμω να έχουν οι παίκτες την ατσάλινη αποφασιστικότητα του να να θέλουν συνεχώς να κερδίζουν. Δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρνουν όλες τις φορές, απλώς με το να το επιθυμούν  μαθαίνουν να δίνουν τον καλύτερό τους ευατό που είναι και το ζητούμενο. Η διαδικασία της εβδομάδας είναι σημαντικότερη και από το παιχνίδι. Πρέπει δηλαδή να δίνουν τον καλύτερό τους ευατό στην προπόνηση.

-Οι απόψεις που έχετε για το ποδόσφαιρο είναι ίδιες με αυτές που είχατε όταν είσασταν παίκτης;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντελώς διαφορετικές.Αλλάζει η γνώμη όσον αφορά τον κάθε παίκτη διότι αλλιώς τον κρίνεις ως συμπαίκτης και αλλιώς ως προπονητής.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ:Κάποια πράγματα άλλαξαν. Ως προπονητής διαπιστώνεις κάποια πράγματα που βίωσες ως παίκτης. Πολλά όμως μένουν ίδια π.χ. πριν από είκοσι χρόνια στην Λάρισα ο Αντώνης Γεωργιάδης  μας έκανε πράγματα που κάνουν τώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν μπροστά από την εποχή του.  
ΓΚΟΥΛΗΣ:  Όχι. Εκεί έχεις να κάνεις με τον ευατό σου. Πιστεύω στη σωστή διαχείριση των αποδυτηρίων που είναι δύσκολο και το πιο βασικό στάνταρ είναι η δημιουργία  κλίματος εμπιστοσύνης και αφομοίωσης.

-Η χρησιμοποίηση στη βασική ενδεκάδα του Παπασταθόπουλου και του Νίνη :από Φερέρ και Μουνιόθ αντίστοιχα είναι δίδαγμα για τους Έλληνες προπονητές;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα άτομο σε μια ομάδα μπορεί να χωρέσει πιο εύκολα απ' ότι πέντε. Δεν θεωρώ ότι είναι ρίσκο να χρησιμοποιήσεις έναν ποδοσφαιριστή που πραγματικά πιστεύεις. Αν όμως είναι παραπάνω από ένας τότε είναι ρίσκο. Όλα αυτά ισχύουν για ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Βέβαια. Κατ΄αρχάς ξεκινάνε από τους παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να αφήσουν τους προπονητές να δουλέψουν ελεύθερα.  Οι 15 ξένοι σε μια ελληνική ομάδα τι διαφορά έχουν τους μικρούς Έλληνες;
ΓΚΟΥΛΗΣ: Σίγουρα φαίνεται επί δέκα αυτό που κάνουν οι Φερέρ και Μουνιόθ. Κάτι ανάλογο μπορεί ο Έλληνας σε χαμηλότερες κατηγορίες και φυσικά επί δύο.

-Σε όσους συλλόγους εργαστήκατε είχατε τους ίδιους βοηθούς;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Με εξαίρεση τον γυμναστή οι υπόλοιποι βοηθοί δεν ήταν ίδιοι.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Όχι γιατί όταν είσαι σε μικρές και επαρχιακές ομάδες θα προτιμήσεις κάποιον από εκεί. Για επιτελείο μόνιμο μπορούμε να μιλήσουμε στις επαγγελματικές κατηγορίες.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Όχι .Πάντα όμως το κάνω με σιγουριά γιατί έχω εμπιστοσύνη στον ευατό μου.

-Ανήκετε στην κατηγορία των προπονητών που είναι εμπειρικοί ή συγκαταλέγεστε ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κάνει σπουδές σε κάποια σχολή της Ελλάδας ή του εξωτερικού;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δίπλωμα Α΄Εθνικής από τη σχολή προπονητών της Καλαμάτας, ενώ το 1996 είχα πάει για ένα μήνα στην Αγγλία.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Έχω δίπλωμα Β΄Εθνικής από τη σχολή του Αγίου Κοσμά.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Έχω δίπλωμα Α΄Εθνικής  από τη σχολη της Καλαμάτας. Βέβαια με βοήθησε και 18χρονη πείρα ως παίκτης.

-Παρακολουθείτε συχνά σεμινάρια προπονητικής ποδοσφαίρου που πραγματοποιούνται εντός ή εκτός συνόρων;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθώ αλλά όχι συχνά γιατί όπως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα δεν βλέπω σοβαρά το επάγγελμα προπονητής, παρά μόνο ως χόμπι. Επιπλέον δεν μπορώ να φεύγω συχνά από την Αθήνα γι' αυτό και δεν παρακολουθώ συχνά τέτοιου είδους σεμινάρια.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Όχι και είναι λάθος. Αν είσαι όμως επαγγελματίας επιβάλλεται να παρακολουθείς. Στις μικρές κατηγορίες φτάνει και η σχολή που έβγαλα.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Από το 2001 πηγαίνω σε Ολλανδία, Αργεντινή,Ουρουγουάη, Χιλή και Αγγλία.

-Πηγαίνετε συχνά για να παρακολουθήσετε προπονήσεις που κάνουν τεχνικοί ελληνικών ή ξένων συλλόγων;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθώ τις μεγάλες ελληνικές ομάδες και παίρνω dvd από το εξωτερικό, κυρίως από Ολλανδία και Γερμανία.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Πηγαίνω να παρακολουθήσω προπονήσεις  που κάνουν πρώην προπονητές μου, πρώην συμπαίκτες μου και φίλοι μου.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Πολύ συχνά. Ειδικά από το 2002 πάω κάθε χρόνο, κυρίως στην Λατινική Αμερική.Έχω παρακολουθήσει προπονήσεις συλλόγων όπως είναι η Ιντεπεντιέντε, η Κόλο Κόλο, η Ρίβερ Πλέιτ κ.α.

-Κάποτε ξέραμε ότι τα συστήματα στο ποδόσφαιρο ήταν συγκεκριμένα π.χ. 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 κλπ. Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε και ακούμε για 4-3-1-2, 4-2-3-1 κλπ.  Πώς τα σχολιάζετε; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Με όποιο σύστημα και να παίξεις οι αρχές του ποδοσφαίρου είναι ίδιες. Η άμυνα είναι άμυνα και η επίθεση είναι επίθεση. Όλοι αμύνονται και όλοι επιτίθενται. Το σύστημα το καθορίζουν οι παίκτες και από εκεί και πέρα κοιτάζεις να πάρεις από αυτούς όσο περισσότερο γίνεται.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ:Όταν έχεις καλή ομάδα στον αγωνιστικό χώρο κάνεις ό, τι θέλεις όπως π.χ. Όταν ήμουν στην Λάρισα. Σκοπός είναι να δώσει στο γήπεδο ο παίκτης αυτά που μπορεί.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Η πραγματική τακτική μιας ομάδας είναι η κίνηση σε σχέση με την μπάλα, τους αντιπάλους και τον χώρο  και να προσπαθείς να ελέγχεις τον ρυθμό και να εργάζεσαι σκληρά για να το πετύχεις. Δεν υπάρχουν απόλυτες επιθετικές ή αμυντικές διατάξεις.

-Το σύστημα μιας ομάδας εξαρτάται από τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει ή όχι;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Από τους παίκτες εκτός και αν ο προπονητής είναι από το καλοκαίρι στην ομάδα οπότε μπορεί να κάνει σχεδιασμό.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ:Όταν έχεις καλούς ποδοσφαιριστές τα υπόλοιπα περιτεύουν. Το παν είναι οι καλοί παίκτες οι οποίοι κάνουν τους καλούς προπονητές.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Το σημαντικότερο είναι οι παίκτες που έχει ο προπονητής και όχι το σύστημα.Μπορεί ο τεχνικός να δημιουτγήσει κάτι καλό αν εκτιμήσει τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών.

-Σε τι διαφέρει το σύστημα από την τακτική;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πιστεύω είναι ότι μια μεγάλη ομάδα δεν πρέπει να ακολουθεί τους αντιπάλους της. Πρέπει ο αντίπαλος να προσαρμόζεται σε αυτή και όχι αυτή στον αντίπαλο.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Αυτό που πιστεύω είναι να χτυπάς... εκεί που βλέπεις ότι ο αντίπαλος έχει αδυναμία. Ο προπονητής χρειάζεται να χτυπάει... σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Όπως σου έιπα προηγουμένως δεν υπάρχουν απόλυτες αμυντικές ή επιθετικές διατάξεις.Υπάρχουν στυλ και στοιχεία που διαμορφώνουν μια ομαδική τακτική έπειτα από παρεμβάσεις του προπονητή που το λέω κοουτσάρισμα.

-Χρησιμοποιείτε τις νέες τςχνολογίες (ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαδίκτυο) στη δουλειά σας;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν χρησιμοποιώ. Προτιμώ πίνακα αλλά δεν αποκλείω τον υπολογιστή. Βέβαια η τεχνολογία προχωράει στο ποδόσφαιρο γι΄αυτό και πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Όχι γιατί στις μικρές κατηγορίες είναι δύσκολο. Πιο πολύ χρειάζεται στις μεγάλες κατηγορίες.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Δεν είμαι φανατικός αν και είναι απαραίτητο. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι. Η επιστήμη έχει βελτιώσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου σε μερικούς τομείς αλλά δεν είναι επιστήμη το ποδόσφαιρο.

-Από πόσα στάδια αποτελείται η προετοιμασία της ομάδας που προπονείτε και ποια είναι αυτά;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται από το πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα. Συνήθως διαρκεί 4-5 εβδομάδας. Ξεκινάω με μπάλα, μετά φυσική κατάσταση η οποία είναι για μένα βασικό προτέρημα, δύναμη, ταχυδύναμη,τακτική.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Το παν είναι η προετοιμασία.Τα στάδια για μένα είναι φυσική κατάσταση, βάρη, δύναμη, ταχύτητα και μετά σύστημα.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Είναι τρεις φάσεις που διαρκούν έξι μέχρι οκτώ εβδομάδες. 1η φάση είναι η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, γενική δύναμη, ευλυγισία και τεχνικοτακτική. 2η είναι η βελτίωση γενικής και ειδικής αντοχής και 3η είναι η τεχνικοτακτική περισσότερο χωρίς όμως να παραμελείται η φυσική κατάσταση και φυσικά τα φιλικά.

-Τον τομέα της φυσικής κατάστασης τον αφήνετε εν λευκώ στον γυμναστή της ομάδας ή κάνετε παρεμβάσεις;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα συζητάω με τον γυμναστή από τον οποίο ζητάω συγκεκριμένα πράγματα.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Δουλεύουμε μαζί. Μεγαλύτερη όμως ευθύνη έχει ο γυμναστής.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Συνεργάζομαι με τον γυμναστή  στην προετοιμασία. Στη διάρκεια όμως του πρωταθλήματος σπάνια δουλεύουμε το τρέξιμο.

-Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και εν γένει στον αθλητισμό. Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για να επιτύχετε την κατάλληλλη ψυχολογία των ποδοσφαιριστών σας;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η ομιλία είναι ένα είδος καλής ψυχολογίας. Χρειάζεται να μιλάς στον παίκτη και να του τονίζεις γιατί πρέπει να κάνει ό,τι του λέει ο προπονητής του. Ο παίκτης προπονείται για τις δύσκολες στιγμές και όχι για τα εύκολα.  
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Δεν την πάω και πολύ την λέξη ψυχολογία. Πρέπει η καρδιά και η ψυχή του παίκτη να το λένε από μόνες τους. Τι να σου κάνει και ο προπονητής. Κυρίαρχος στον αγώνα είναι ο ποδοσφαιριστής.
ΓΚΟΥΛΗΣ:Εμπιστεύομαι τους παίκτες μέχρι θανάτου και εισπράττω αυτή την εμπιστοσύνη. Τους πιστεύω γιατί είναι οι πρωταγωνιστές.

-Πώς κατασκοπεύετε τις αντίπαλες ομάδας; Πηγαίνετε για να τις παρακολουθήσετε μόνος; Μαζί με τους βοηθούς σας; Στέλνετε κάποιον ή κάποιους από το επιτελείο σας;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Συνήθως στέλνω ένα άτομο το οποίο μου στέλνει σημειώσεις  διότι δεν προλαβαίνω ο ίδιος.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Όταν υπάρχει χρόνος πηγαίνω και βλέπω, διαφορετικά στέλνω συνεργάτες για να με ενημερώνουν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αντιπάλου αν και ορισμένες φορές βγαίνουν στο γήπεδο τα αντίθετα από αυτά που μου λένε.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Πηγαίνω μόνος μου και ενίοτε μαζί με συνεργάτες.

-Πώς συμπεριφέρεστε στους παίκτες-βεντέτες;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Τους κάνω να καταλάβουν ότι είναι παράδειγμα προς μίμιση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι οι ίδιοι πρώτοι στις προπονήσεις.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Χρειάζεται να βρεις το κουμπί του κάθε ποδοσφαιριστή. Αν είναι μάγκας και έξυπνος μπορείς να του πάρεις πολλά πράγματα.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Αν είμαι από την αρχή της χρονιάς τους εξηγώ πως δουλεύω και αν το δέχονται να το δείχνουν στις προπονήσεις. Γενικά σέβομαι την προσωπικότητα και την παρουσία του παίκτη και δεν τον προσβάλλω.

-Ποια είναι η συμπεριφορά σας απέναντι σε έναν παίκτη ντεφορμέ;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμεριφορά μου είναι ίδια απέναντι σε όλους τους ποδοσφαιριστές διότι τους θέλω όλους κοντά μου. Αν κάποιος είναι ντεφορμέ του μιλάω ιδιαιτέρως γιατί καθένας έχει τη δική του λογική και τον δικό του χαρακτήρα και τον κάνω να καταλάβει γιατί δεν παίζει.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Σε μια τέτοια περίπτωση μπορείς να τον βοηθήσεις λέγοντάς του ότι τον αφήνεις έξω γιατί είναι καλύτερα γι΄αυτόν. Τον κάνεις να το καταλάβει και ο ίδιος και βάζοντάς τον λίγα λεπτά στην αρχή, θα βελτιωθεί σιγα σιγα και θα ξαναγίνει βασικός.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Αν κάποιος αξίζει να παίζει τότε θα παίζει, αλλιώς όχι.

-Είστε λάτρης της άμυνας ζώνης ή του μαν του μαν;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα ζώνη. Το μαν του μαν πέθανε για μένα.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Αυτό εξαρτάται από το ποιος είναι ο αντίπαλος. Εναντίον ομάδας που διαθέτει αργούς ποδοσφαιριστές παίζω ζώνη, ενώ αν έχει γρήγορους παίζω μαν του μαν. Γενικά αν έχεις καλούς παίκτες παίζεις πάντα το ίδιο.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Μόνο ζώνη. Πρέπει η ομάδα που έχει υψηλούς στόχους να έχει ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο. Επί πρόσθετα είναι πιο εύκολο να καλύπτεις χώρους από το να κυνηγάς κάποιο παίκτη.

-Αν ήταν στο χέρι σας να αλλάξετε κάτι στο ποδόσφαιρο ποιο θα ήταν αυτό;

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Γενικά μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα υπάρχει τσαπατσουλιά γι΄αυτό και θα άλλαζα την ελληνική νοοτροπία, θα έβαζα νέες βάσεις για την πρόοδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα  και θα το έβαζα σε μια νέα επαγγελματική βάση.
ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ: Θα πρέπει οι διαιτητές να είναι καλύτεροι και πιο αντικειμενικοί διότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τη διαιτησία θα συνεχιστεί και μετά θα περάσει στους παράγοντες και στους φιλάθλους.
ΓΚΟΥΛΗΣ: Θα προσπαθούσα να δώσω την αξιοπιστία που λείπει στην Ελλάδα και καλύτερη θέση στον Έλληνα προπονητή γιατί είναι ο μόνος στην Ελλάδα που δεν έχει ελαφρυντικά.

Leave your comments

Guest
Τετάρτη, Οκτώβριος 18, 2017
0 characters
terms and condition.
  • No comments found