Proponitis.Gr

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: χτίζοντας μια φιλοσοφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η προπονητική δεν είναι μια εύκολη δουλεία.Το παιχνίδι, οι παίκτες, η επιστήμη γύρω από την ποιότητα της προπονητικής είναι πολυπρόσωπα και αλλάζουν σχεδόν κάθε μέρα. Όλοι οι έμπειροι προπονητές γνωρίζουμε ότι το τέλειο παιχνίδι δεν υπάρχει! Όλοι εμείς οι προπονητές ζούμε κάθε μέρα με τα λάθη, τα πισω γυρίσματα και τις ατέλειες μιας ομάδας.

Οι προπονητές που τελικά πέτυχαν, ή θα πετύχουν (οποιοδήποτε επίπεδο και αν προπονούν) είναι αυτοί που έκτισαν ή θα κτίσουν μια φιλοσοφία, για το πως θέλουνε να παίζεται το παιχνίδι, με κάθε λεπτομέρεια. Όλοι οι πετυχημένοι προπονητές, όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους είχαν ένα σχέδιο, δεσμεύοντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους ως οδηγό για μια καλύτερη δυνατή σταδιοδρομία.

Η προπονητική και η καθοδήγηση μέσα στον αγώνα είναι θέμα ηγεσίας και λήψης αποφάσεων. Ένας προπονητής ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί μια φιλοσοφία, είναι σε θέση να κρίνει τα σχόλια που γίνονται εναντίον της φιλοσοφίας του, και μπορεί να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τη δική του φιλοσοφία με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτός ο προπονητής έχει μια ισχυρή, δυναμική, συνεπή και προσεγμένη παρουσία.

Τα ξαφνικά καθημερινά γεγονότα είναι αυτά που κάνουν τη δουλειά δύσκολη και καμία φιλοσοφία δεν μπορεί να προβλέψει τις ξαφνικές αλλαγές που εμφανίζονται στο ποδόσφαιρο.

Αποκτώντας μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία θα βάλετε τα θεμέλια για το πώς θα σχεδιάζεται μια προπόνηση και για το πώς θα αντιμετωπίζετε απρόβλεπτες καταστάσεις. Μπορεί να μην καλύπτει όλες τις πτυχές μιας ομάδας, αλλά θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε λάθη και πισω γυρίσματα. Ένας έξυπνος προπονητής μαθαίνει από τα λάθη του, τα μειώνει, και μέσα από αυτά τροποποιεί τη φιλοσοφία του.

Δημιουργήστε μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας, με την οποία πιστεύεται ότι θα κερδίσετε παιχνίδια, και να έχετε το κουράγιο και την πειθαρχία να την εφαρμόσετε.

Τα πρώτα βήματα:

Σαν προπονητές πρέπει να έχουμε μια εικόνα για το τέλειο παιχνίδι που οραματιζόμαστε. Και μέσα από αυτή την εικόνα πρέπει να είμαστε ικανοί να διακρίνουμε ποια σημεία είναι δυνατά και ποια είναι αδύνατα για τη συγκεκριμένη ομάδα που προπονούμε.

Μεγάλο ρόλο παίζει και ο χρόνος που αφιερώνουμε στο να βλέπουμε άλλες ομάδες, ακόμα και τις καλύτερες ομάδες του κόσμου στην τηλεόραση. Αυτό θα κρατήσει το όραμά μας ζωντανό και υγιές.

Ξεκινήστε απαντώντας σε μια ερώτηση που θακάνετε στον εαυτό σας:

Ποιο είναι το ιδανικό παιχνίδι που θα ήθελα να παίζει η ομάδα μου;

Μετά το κύριο ερώτημα έρχονται ερωτήματα όπως:

·    Θα παίζει η ομάδα σε κάθε αγώνα το ίδιο σύστημα;

·    Στις στημένες φάσεις θα παίξω man to man ή θα εφαρμόσω κάλυψη χώρου;

·    Θα επιδιώξω κατοχή μπάλας ή θα αφήσω τον αντίπαλο να κυκλοφορεί την μπάλα;

Μετά από το κύριο ερώτημα έρχονται άλλα μικρότερα ερωτήματα που συσχετίζονται με τον αντίπαλο και την ημέρα του παιχνιδιού, όπως:

·    Πόσο δυνατά θέλω να ξεκινήσει η ομάδα μου το παιχνίδι;

·    Πως θα αντιδράσει η ομάδα μου σε ένα γρήγορο γκολ;

·    Τι εναλλακτικές λύσεις έχει η ομάδα σε περίπτωση που βρεθούμε πίσω στο σκορ;

·    Πώς και που θα αμύνεται η ομάδα σε περίπτωση που βρεθεί μπροστά στο σκορ;

Όταν κατασταλάξετε και έχετε απαντήσεις στα ερωτήματα, τότε πρέπει όλη η φιλοσοφία να μεταφραστεί σε επιτυχίες.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά από βήματα για να πετύχετε το στόχο σας. Θα πρέπει να βρείτε τη σωστή πορεία και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις που θα δώσουν στην ομάδα σας το δικαίωμα στο όνειρο και θα ζωντανέψει την φιλοσοφία σας. Πλέον, δεν είναι μόνο λόγια, αλλά μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις οι οποίες θα κάνουντην ομάδα σας όλο και καλύτερη.

Οι επιτυχίες θα έρθουνόταν. Πλέον θα έχετε την εμπειρία, τη γνώση και την ικανότητα να χειριστείτε ευαίσθητα θέματα και απρόβλεπτες καταστάσεις εντός και εκτός γηπέδου.

Εμπειρία

Είναι σαφές ότι όσο πλουσιότερη είναι η προπονητική εμπειρία σου, τόσο πιο ισχυρή και η φιλοσοφία σου. Πολλοί προπονητές θα βασιστούν στην εμπειρία που είχαν νέοι, ως ποδοσφαιριστές, και θα ανταλλάξουν πληροφορίες με άλλους παλιούς ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι θετικό και θα δώσει διαφορετικές πληροφορίες ως προς την αναβάθμιση της ποιότητας της προπονητικής φιλοσοφίας, αλλά,στην εποχή μας πλέον δεν είναι η απαρχή στη σύγχρονη προπόνηση.

Ο προπονητής πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να μην παγιδευτεί στη δική του εμπειρία– επαναλαμβάνοντας φιλοσοφία προηγούμενων προπονητών που είχε στην προπονητική του καριέρα– αλλά να επιδιώκει και να επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα συγχρόνων καταστάσεων. Ήδη βλέπουμε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλο και περισσότερες ομάδες να προσλαμβάνουν προπονητές ( με κορυφαίο παράδειγμα τον Ζοσέ Μουρίνιο) οι οποίοι δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Αλλά, ίσως η έλλειψη της εμπειρίας του παιχνιδιού καθε αυτού, οδηγεί αυτούς τους προπονητές στο να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το παιχνίδι, αναπτύσσοντας ειδικές δεξιότητες στην προπονητική, οι οποίες τους βοηθάνε να διαχειρίζονται καλύτερα καταστάσεις εκτός γηπέδου. Σίγουρα οι προπονητές οι οποίοι έπαιξαν ποδόσφαιρο έχουν καλύτερη διορατικότηταστο παιχνίδι. Είναι δεδομένο όμως ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να αναπτύξουν ειδικές και πολύπλευρες δεξιότητες, ώστε να γίνουν επιτυχημένοι και αποτελεσματικοί προπονητές.

Όταν λοιπόν προσλαμβάνεστε σε μια ομάδα, αυτό που θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά είναι η φιλοσοφία της ομάδας, εάν και κατά πόσο ταιριάζει με τη δική σας.

Ρίχνοντας μια ματιά στην ελληνική πραγματικότητα βλέπουμε ότι λίγες ομάδες έχουν ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Πολλές ομάδες έχουν μια άλλου είδους φιλοσοφία, η οποία δεν συσχετίζεται καθόλου με το ποδόσφαιρο. Είναι λοιπόν στη δική σας ευχέρεια πόσο νερό θα ρίξετε μέσα στο κρασί σας και πόσο καιρό θέλετε πραγματικά να δουλέψετε σε αυτήν την ομάδα με οποιαδήποτε φιλοσοφία. Φυσικά υπάρχει και μια άλλη αλήθεια. Ζώντας όντως δύσκολες εποχές, έχω γνωρίσει προπονητές οι οποίοι δεν έβαλαν καθόλου κρασί… απλώςήπιαν το νερό.

Όσοι προπονητές πάντως θέλουν να γευτούν το νέκταρ της πραγματικής επιτυχίας, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν στο μέλλον.

Γνώση

Όσοι προπονητές λοιπόν επιθυμούν να συμβαδίζουν με αυτό το γρήγορα εξελισσόμενο άθλημα, πρέπει να ενημερώνονται καθημερινά. Να εξελίσσουν συνεχώς την ποδοσφαιρική τους προπονητική φιλοσοφία. Έτσι μαθαίνουμε ότι καθημερινά δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα επί μέρους θέματατου ποδοσφαίρου, όπως η φυσικήκατάσταση, η τεχνική καιητακτική, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε γνώσεις γύρω από τον ψυχικό κόσμο, το συναισθηματικό και γενικά τον τρόπο ζωής του ποδοσφαιριστή μας. Ο προπονητής πρέπει να βάζει τους παίκτες του σε νέα κανάλια γνώσεων. Σίγουρα μεγάλο μέρος αυτής της γνώσης συσχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη στο σύγχρονο προπονητή να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ευρύτερες απαιτήσεις, όπως τεχνολογία, ψυχολογία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιχειρηματικότητα. Με απλά λόγια δεν αρκεί για μια προπονητική καριέρα να ήσουν μόνο ένας πρώην, έστω και καλός, ποδοσφαιριστής.

Συμφραζόμενα

Η συμπεριφορά ενός προπονητή είναι συνήθως το αποτέλεσμα από κάποια ατομικά χαρακτηριστικά, όπως η εμπειρία, το θάρρος κ.ά., σε συνδυασμό με την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί μέσα σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή. Κάθε προπονητική φιλοσοφία, για να είναι λειτουργική και επιτυχημένη, πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητή. Πρέπει στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ο προπονητής τη δεδομένη στιγμή να μην παρουσιάσει κενά και να είναι σχετική με το θέμα.

Η προπονητική είναι εμπειρία γνώσης ανθρώπων και για να πάρετε το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές σας κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να αναπτύξετε έναν κύκλο κατανόησης μεταξύ σας, το οποίο θα δώσει ένα έξτρα κίνητρο για όλους.

Το παρών άρθρο είναι η εισαγωγή του εγχειριδίου μας :

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Εάν είστε συνδρομητής του proponitis.gr κατεβάστε το εγχειρίδιο ΕΔΩ.

 

Leave your comments

Guest
Παρασκευή, Οκτώβριος 20, 2017
0 characters
terms and condition.
  • No comments found